top of page

מה קורה לגופנו במתח?​

 

מהו מתח?

 

הכוונה לגירוי פיסי או נפשי הגורם לעומס יתר על מערכת העצבים שלנו. הגירוי יכול להיות כל דבר שמאלץ אותנו להשתנות או להסתגל  בצורה מסוימת.

גיורי פיסי- יכול להיות למשל מחלה, טראומה, חסר בתזונה ושינה , גירוי נפשי יכלול- תחושה של אובדן, שינוי המחייב ויצור על דפוסי חיים קיימים, שעמום, עומס יתר במידע ודרישות.

 

 

 

 

מה קורה כשאנו במצב של מתח?

 

כשאנו במתח אזור ההיפותלמוס שבמוחנו, מקבל מסר על סכנה ולכן מפעיל את המערכת הסימפתטית. כלומר מדכא פעולות לא חיוניות כגון הפרשת רוק ושתן, ומאידך מזרז פעולות החיוניות לגופנו בזמן סכנה כגון העלאת רמת הגלוקוז בדם ,לחץ הדם וקצב הלב.

 

 

 

 

מה קורה במצב של מתח כרוני 

 

מתח כרוני נחשב כהודעת סכנה מתמשכת, הגוף שלנו עובר ממצב אופטימאלי למצב של תשישות ועד לקריסת מערכותיו.

במתח שכזה הגוף נכנס ל"תסמונת ההסתגלות הכללית" ועובר 3 שלבים:

אזעקה- רמת האדרנלין והורמון הקורטיזון עולים, כך גם רמת הגלוקוז בדם,ישנה הפחתה של הפעילויות הלא חיוניות. אם מצב זה מתמשך ישנו דיכוי של מערכת החיסון, עומס על מערכת הלב וכלי הדם ועוד..

הסתגלות/התנגדות - ישנה הרגשה שניתן להסתגל לרמת המתח והתנגדות ראשונית למחלות, מערכת החיסון פועלת ביתר ויש תחושה של עייפות ומצבי רוח.

תשישות- המציאות מתבהרת והגוף כבר לא מסוגל לשאת את המצב. נוצר מצב של חסר בויטמינים ומינרלים, מחלה כרונית או דיכאון (בשל עודף קורטיזול כרונית והורדת הסרוטונין) וניוון חלקי הגוף.

 

המתח יכול לגרום לעייפות, הפרעות שינה, סחרחורת, יתר לחץ דם, עצירות , זעם, פחד וייאוש ועוד...

 

 

 

 

אז מה עושים?

 

חלק מכירים את המילה ויטליות בשם הכוח הויטליות / צ'י / פרהנה, כשיש ויטליות ברמה גבוהה אז יכולת ההסתגלות שלנו היא גבוהה והבריאות היא טובה.

ממצב התשישות אנו מקווים להגיע להחלמה..ע"י הפגת המתח אך רק אם לא מאוחר מידי...

ישנו מתח טוב המוביל לבריאות וישנו מתח רע המוביל לחולי. מטרתנו להגביר את הטוב ולהפחית את הרע.

ניתן להרפות את הגוף ולהרפות מהמתח במדיטציה, הרפיית שרירים, נשימה מבוקרת, טאי צ'י, יוגה, צ'י קונג, דמיון מודרך, ארומתרפיה, פרחי באך, התעמלות פיסית, עיסוי, צחוק-בכי- צעקה, תזונה מאוזנת, שינוי תפיסתי, תחביבים, שינוי תבנית חשיבה, שיחה ופעילות עם אדם אחר, מנוחה ושינה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אתה הוא מה שאתה חושב..

 

אנו יודעים שלמערכת העצבים השפעה על המערכת ההורמונאלית ומערכת החיסון, נושא הנקרא גם נוירו-פסיכו-אימונולוגיה. הכימיקלים המנהלים את הגוף שלנו הם אותם הכימיקלים המעורבים ברגשות שלנו. טוב יהיה אם נמיר את התחושות השליליות (כעס,פחד,שנאה,צער,דיכאון) בחיוביות (אהבה,שמחה,תמיכה,ידידות,צחוק).  המצב הרגשי שלנו משפיע על מצבנו הפיסי וקובע את מצב הבריאות שלנו, אז מה אתם אומרים, הגיע הזמן לחייך יותר, לא?

 

 

 

 
bottom of page