top of page

התנגשות של תרופות

 

מה התהליכים שעוברת כל תרופה?

כל תרופה עוברת בגוף שלנו מספר תהליכים: היא נספגת בדם, מתפזרת בנוזלי הגוף ורקמותיו, עוברת מטבוליזה ושינוי מסוים, לבסוף מופרשת מגופינו.

 

 

 

פרמקודינמיקה או פרמקוקינטיקה?

אנחנו מבחינים בין מושג הפרמקודינמיקה- כלומר מה התרופה לגוף, לבין פרמקוקינטיקה- מה הגוף עושה לתרופה ומה קורה לחומרים הניתנים מבחוץ בגוף שלנו.

 

 

 

איך מגיבים יחד תרופה ותוסף תזונה או צמח בגופינו ?

תוסף תזונה או צמח מרפא יכולים להגביר או להפחית ספיגה של תרופה, לעודד או  לעכב פעילות של אנזימים שמפרקים את התרופה.

כך ישנה ירידה ברמת התרופה בדם ואז יורדת גם יעילותה או שרמתה עולה בדם וכך עלולות להיגרם תופעות לוואי בדרגות שונות.

תרופה צמחית עלולה לגרום להשפעה דומה של התרופה ולהגביר השפעה זו או שעלולה לגרום להשפעה הפוכה לתרופה.

 

 

 

דוגמאות לתגובות-

הסידן בחלב נקשר לאנטיביוטיקה מסוג טטרה ציקלינים ומוריד את ספיגתה.

צריכת כמויות גדולות של ברוקולי ותרד ושאר עלים ירוקים ביחד עם קומדין עלולים לסתור את השפעה של קומדין.

תה, קפה ושוקולד מכיל קסנטינים הנמצאים גם בתיאופילין שניתן לאסטמה, צריכתם יחד עלול להביא לרמות רעילות של התרופה.

 

 

 

תרופות בכבד-

כשבולעים תרופה היא מגיעה למעיים, מהם נספגת לדם ומגיעה לכבד. בכבד התרופה יכולה לעבור פירוק ושינוי כימי (מטבוליזם) ע"י אנזימים שבגופינו, מהכבד התרופה עוברת לאתר המטרה ואז היא מופרשת דרך איברי מערכת העיכול או מערכת השתן.

רוב המטבוליזם מתרחש בכבד, אך יש גם מעט מטבוליזם במעי, כליות, ריאות ועור. קצב המטבוליזם חשוב למשך ולעוצמת הפעילות של התרופות.

 

 

 

מה משפיע על מטבוליזם של תרופות?

גיל ( קצב איטי יותר בקשישים ויילודים), גנטיקה (למשל חסר באנזימים מסוימים), תזונה, רמת הפלורה במעי, מחלות (של הכבד, הכליה, הלב) ועוד

 

 

 

מהו זמן מחצית חיים?

הזמן שלוקח לחומר לאבד מחצית מהפעילות התרופתית שלו, או הזמן שלוקח לריכוז תרופה בדם לרדת למחצית מהרמה היציבה שלה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אשכוליות או לא להיות?

תרכובות במיץ אשכוליות מעכבות בעיקר במעי מטבוליזם של תרופות שונות ומעלות את הספיגה שלהם ואת רמתן בדם (בכמויות גדולות גם בכבד). ההשפעה של מיץ אשכוליות נמשכת כיממה (לעיתים גם עד 3 ימים). ההשפעה רבה ביותר בעיקר אם המיץ אשכוליות נשתה ביחד עם התרופה או 4 שעות לפני מתן התרופה.

 

 

 

מהן התרופות שמושפעות ממיץ אשכוליות?

תרופות שניתנות להפרעת קצב, בנזודיאזפינים, סטטינים, תרופות אנטי מגרנוטיות, לוסרטן, וראפמיל, ויאגרה-סיאליס- לויטרה, ציקלופורין, אומפראזול, מתאדון, תרופות אנטי אלרגיות, תרופות נגד תולעים , קרבאמזאפין ועוד.

 

 

מה עלול להגיב עם קומדין?

קומדין/ וואפרין היא אחת מהתרופות הכי שכיחות בנטילתן. במינון מוגבר היא עלולה לגרום לדימומים מסכני חיים ובמינון נמוך מידי עלולים להיווצר קרישים. קומדין בעברו שימש כרעל עכברים והוא מעכב היווצרות קרישים והפיכת קרישי דם קטנים לגדולים יותר.

וופרין פוגע ביצור מחדש של ויטמין K ב 30-50 אחוזים , הוויטמין שנחוץ ליצור של גורמי ונוגדי קרישה שנמצאים בטבעיות בגופינו.

 

 

 

מבין המגיבים עם קומדין, אפשר למצוא את: מיץ האשכוליות, צמח הג'ינקו בילובה, שום, ג'ינג'ר, ויטמין E, תה ירוק, אומגה 3, ג'ינסנג אסייתי ואמריקאי, מוצרי חמוציות, קמומיל,  ציפורני השטן, אלפאלפה, בילברי, תלתן אדום, חרצית ריחנית, אנג'ליקה סינית, מרווה, קו- אנזים Q10 . תרופות מחוסמי MAO, מזונות המכילים ויטמין K בצריכה רבה (ירקות עליים ירוקים למשל).

 

 

 

מה מגיב עם תרופה השייכת לחוסמי MAO?  זו תרופה שניתנת בד"כ לפרקינסון. איתה עלולים להגיב מזונות המכילים טירמין ( מונואמין שמגביר קצב לב ומכווץ כלי דם) :  יין, בירה, גבינות קשות ומיושנות, רוטב סויה וטריאקי, שוקולד, כבד, נקניקים, בשר מעושן, טופו, מיסו, בננה  ואננס.

 

 

 

 

מה עלול להגיב עם ...?

הג'ינסנג האסייתי משפיע על קרישת הדם, מעלה לחץ הדם ומוריד רמת הגלוקוז בדם. איתו עלולים להגיב: קפאין ( יחמיר כאב ראש והפרעת שינה), חוסמי MAO.

 

לג'ינקו בילובה - עלולה להיות אינטראקציה עם קומדין, בנזודיאזפינים, מעכבי MAO, תרופות אנטי דיכאוניות כמו SSRI.

 

היפריקום - הניתן לחרדה ,דיכאון , התמכרות ומתח, לא מומלץ בשילוב עם מזונות העשירים בטירמין כמפורט. מגיב גם בנזודיאזפינים, גלולות למניעת הריון, תרופות אנטי דכאוניות ונגד איידס, קומדין, ציקלוספורין.  בד"כ מפסיקים שימוש בו שבועיים לפני ניתוח.

 

שום - עלול להגיב עם תרופוץ נוגדות קרשיה, הורדת רמת גלוקוז בדם, תרופות לטיפול באיידס.

 

ויטמין E -  מגיב עם תרופות להורדת כולסטרול, תרופות "מדללות דם " כאספירין וקומדין, ציקלוספורין, תרופה להורדת משקל כמו אורליסטט.

 

אומגה 3 -  עלול להעלות רמת גלוקוז בדם ולכן לנקוט זהירות עם תרופות להורדת רמות הגלוקוז, תרופות לטיפול ברמת קרישת הדם, תרופה אורליסטט יכולה לפגוע בספיגה של אומגה 3 ולכן רצוי ליטול אותם בהפרש של מספר שעות.

 

צמח הצבר -יכול להוריד רמות גלוקוז ולכן לשים לב בשימוש עם תרופות להורדת רמת הגלוקוז בדם.

 

חומצה פולית - עלולה לפגוע ביעילות התרופה מטוטרקסאט (ניתנת לפסוריאזיס, ראומטויד ארתריטיס, סרטן)

bottom of page