top of page

ויטמינים 

 

מהם ויטמינים?

 

ויטה משמעו חיוני לחיים, אמין- ממקור אורגני.  הכוונה לתרכובות אורגניות אשר להן פעילות ביולוגית החיונית לתפקוד תקין של הגוף. הגוף כמעט ולא מייצר אותם והם נדרשים במינונים נמוכים. לכל ויטמין ישנה ייחודיות בתפקידו. הם חיוניים לפעילות אנזימתית,  משמשים בחלקם כאנטיאוקסידנטים ובכך מונעים נזק חמצוני של שומנים חלבונים ודנ"א. פלורת המעי התקינה מייצרת ויטמין K וחלק מויטמיני ה- B.

 

 

 

אז מתי הכל התחיל?

 

במאה ה16 בה התעורר מקרים המעידים על חסר בויטמינים. מחלת הצפדינה אצל האינדיאנים (חסר בויטמין C), מצרים שלקו בעיוורון לילה ואכלו כבד (חסר בויטמין A).

אילו אוכלוסיות נמצאות בסיכון לפתח חסר בויטמינים? ילדים ומנגד קשישים החיים שתזונתם לקויה או לא מספקת, נשים בהריון, אנשים שעוברים דיאטה דלת קלוריות,  אלכוהוליסטים ואנשים הסובלים מבעיות מעיים ( בעיות ספיגה, שלשולים).

 

 

 

מתי מתגלה חסר בויטמינים?

 

לעיתים החסר מתגלה בבדיקת מעבדה עוד לפני שהתבטא בצורה קלינית, לעיתים החסר מתבטא כמצב של לחץ על הגוף ולעיתים החסר פשוט גורם למחלה גלויה לעין. תהליך היווצרות מחסור בויטמינים הוא איטי ומתבטא באופן שונה בכל שלב. ההתאוששות מהמחסור הוא גם תהליך ממושך.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כיצד נהוג לחלק את קבוצות הויטמינים?

חלוקת הויטמינים היא למסיסים במים כויטמין C  וויטמיני B והמסיסים בשומן- D,E,K,A.

 

 

 

מהם ההבדלים בין הקבוצות?

 

המסיסים במים כמעט ולא מוחזקים בגוף והם מופרשים בשתן תוך ארבעה ימים (מלבד ויטמין B12 הנאגר בגוף לשנים), חסר בהם מתפתח מהר ולכן רצוי לצרוך אותם על בסיס יומיומי. ויטמינים המסיסים בשומן , מופרשים במיצי מרה , הם מאוחסנים בגוף ברקמות השומן ובכבד ולכן חסר בהם מתפתח מאוד לאט, לכן הם לא נחוצים על בסיס יומיומי והם עלולים להיות רעילים גם בכמויות עודפות קטנות.

 

כמות הויטמינים הבסיסית נהרסת כבר בשלבי האחסון והעיבוד כגון בישול והשרייה ממושכים, חשיפה ממושכת לאור ולאויר בחלק מהויטמינים. לכן ישנה חשיבות רבה לצורות האחסון והעיבוד של המזון הנכנס לגופינו.

 

 

 

bottom of page