top of page

הכל על ארומתרפיה- עולם של ניחוחות

 

 

מהי ארומתרפיה?

 

פירוש המילה ארומתרפיה הוא שילוב של : ארומה - ניחוח ותרפיה – ריפוי . כלומר טיפול בגוף ובנפש בעזרת שמנים ארומטיים. המונח "ארומתרפיה" נטבע על ידי הכימאי הצרפתי רנה-מוריס גטפוסה בשנת 1928 כאשר גילה את יכולתו של שמן לבנדר לרפא כוויות במהירות.

 

 

ארומתרפיה מחולקת לשלושה ענפים מרכזיים:

 

ארומתרפיה ביתית- טיפול עצמי, בישום ושימוש קוסמטי.

ארומתרפיה קלינית- כחלק מפרמקולוגיה וטיפול תרופתי.

ארומקולוגיה - פסיכולוגיה של הריחות והשפעתם על המוח.

 

 

בחלק מארצות אירופה החלו להתרכז בארומתרפיה מדעית. טיפול ארומתרפי כחלק מהרפואה הקונבנציונלית. בצרפת למשל, חלק מהשמנים האתריים ניתנים כתרופות מרשם ובפיקוח רופאים.

 

 

במה ארומתרפיה מועילה?

 

ניתן לשפר באמצעותה כמעט כל מצב בריאותי . הארומתרפיה מטפלת בבעיות נשימה ,הפרעות בעיכול, טיפול בעור, בבעיות גניקולוגיות, הורמונליות, עצביות, בעיות התנהגותיות ורגשיות, שלד ושרירים, טיפול בתינוקות ובילדים, מתח ,מצבים נפשיים ורגשיים, כאב ועוד. הארומתרפיה יכולה לעזור לנו לשמור ולהחזיר את מצב האיזון בגוף. ולסייע לנו לשמור על בריאות תקינה ותחושת חיוניות.

כל השמנים האתריים בעלי יכולת חיטוי. ביכולתם להילחם בחיידקים, בפטריות, בנגיפים ובטפילים ולהמריץ את המערכת החיסונית כדי להשיב את הבריאות לגוף. 

 

 

 

מתי הכל התחיל?

השימוש בשמנים ארומתיים לטיהור הגוף ויצירת אווירה מתאימה מוכר כבר מעל ל - 6000 שנים. המצרים הקדומים היו בין הראשונים שהחלו לעסוק בארומתרפיה. בתקופת התנ"ך, מלכים נמרחו בשמן, את בית המקדש טיהרו בלבונה ומור. היוונים הקדומים סברו שהגוף נרפא לאחר שהנפש נרפאת והיו הראשונים שהבינו את הקשר בין ריח ובריאות. כאשר ידע זה עבר לרומאים הם דאגו להפיצו בכל הארצות שכבשו.

 

 

איך השמנים האתריים עובדים בטבע?

רוב המחקרים מסבירים כי תפקיד השמנים האתריים בצומח מסתכם בהגנה מפני פטריות, חיידקים וטפילים שונים. השמן עלול להיות תוקפני עד כדי כך שהוא יכול לגרום ל"הרעלה עצמית" של הצמח, אם לא היה ממוקם בחללים או בבלוטות מיוחדות המיועדות לשמירה הרמטית של החומר. ההשערה המקובלת היום היא כי השמן האתרי מקנה לבעליו יתרון אקולוגי עצום כנגד בעלי חיים, חרקים ומחלות.

 

 

אז איך השמנים האתריים עובדים בגופינו?

 

דרך מחזור הדם- המולקולות של השמנים האתריים מגיעות למחזור הדם ,דרכו הן מגיעות אל איברים שונים בגוף ופועלות על כל תא ותא.

 

דרך חוש הריח- בניגוד לחושים האחרים, מערכת העצבים של חוש הריח מתחברת ישירות למוח. חוש הריח נחשב לחוש הכי גבוה והוא פעיל גם כשאנו הולכים לישון.

 

כאשר אדם שואף את המולקולות שמתנדפות מהשמנים האתריים, הן מגיעות אל קולטני הריח שבאף, הקולטנים מעבירים את המידע על הניחוח למערכת הלימבית הממוקמת בחלק האחורי של המוח. המערכת הלימבית אחראית על הרגשות, לכן זו אחת הסיבות ליכולת של הריחות לעורר את הרגשות השונים. בנוסף היא אחראית גם על ייצור ההורמונים בגוף, המערכת החיסונית ומערכת העצבים. זו הסיבה, לכך שהארומתרפיה יכולה להשפיע על תפקודי הגוף (לדוגמה נשימה וקצב לב), ועל בריאות הנפש (רגש, זיכרון ומחשבה).

איך מפיקים שמנים אתרים?

 

הם מופקים בדרך כלל מפרחים, מפירות, מעלים, שורשים וקליפות.

בשיטה השכיחה מוזרם קיטור דרך תא שבו נמצאים הצמחים.

הקיטור נושא עימו את אדי השמן ולאחר מכן מושאר במכל להתקרר.

בשיטה זו ניתן להפיק כמות גדולה יותר של שמן טהור יותר.

 

 

 מהם דרכי השימוש בארומתרפיה?

 

השימוש בארומתרפיה כסיוע לטיפול או מניעת מחלות דורש, ידע מדויק לגבי הפעילות הביולוגית והסינרגיה של השמנים, ידע לגבי המינון, משך הטיפול והאבחון הרפואי של המחלה.

 

השמנים מעבירים לגוף את התכונות המרפאות של הצמחים בעזרת:  


עיסוי -בצורה זו נספג השמן האתרי המדולל לתוך העור ומשם הוא חודר למערכת כלי הדם ולשאר הגוף או למקום הפגוע. לא כדאי להתקלח אחרי העיסוי, אלא דווקא לפניו, כדי שהגוף יקלוט את התכונה המרפאה ויישאר איתה.  

 

אמבטיה- טפטוף 8 טיפות של שמן במי האמבט ,הן נשאפות וגם נספגות דרך נקבוביות העור. רצוי לשהות באמבטיה לפחות 20 דקות ואחר כך לנגב העור בעדינות, כדי לאפשר לחומר לחדור פנימה. מעבר לפינוק ולהנאה, השמנים הארומטיים טובים גם להזנה ולשיקום של העור. השמן הארומטי לבדו צף על פני המים ולא נמהל בהם. לכן לפיזור מוצלח רצוי לשים כף וודקה, חלב או מלח עם טיפות של שמן אתרי ואז לערבב במים. 

 

 

שאיפת אדים - טפטוף מספר טיפות לקערה עם מים חמים ושאיפת האדים, או טפטוף מספר טיפות שמן למלח גס,את התערובת להוסיף למים רותחים ואז לשאוף את האדים כאשר מגבת מכסה את הראש.

 

אידוי - הבערת השמן במבער או על נורת חשמל או מנדף מיוחד להפצת האדים בחדר. להתקררות: משתמשים בשמני אקליפטוס, מנטה, אורן, הדס, רוונסרה ולבנדר. בקיץ שמן גרניום ,אקליפטוס או ציטרונלה במבער מבריחים יתושים.  

 

הסנפה - הרחת השמן ישירות מהבקבוקון. השאיפה הישירה עלולה להיות אפקטיבית במיוחד כאשר מדובר בהפרעות בדרכי הנשימה ובבחילה. את ההסנפה ניתן לבצע גם באמצעות הזלפת 2-3 טיפות על דש הבגד ושאיפה מדי פעם במהלך היום.

 

רטיות (קומפרסים) - הנחת השמן על האזור הבעייתי באמצעות רטיות, יכולה לתרום לתהליך ההחלמה במקרים של פציעות גופניות ( רצוי רטיות קרות) או כאבים המלווים מחלה כרונית (חמות).

 

שטיפת פה וגרגור - ישנם שמנים שמתאימים לנטילה פנימית וניתן להשתמש בהם לגרגור או לשטיפה במקרים למשל של דלקת חניכיים, כיבי פה.

 

טיפולי שיער ועור - ניתן להוסיף מספר טיפות של שמנים אתריים כמו לבנדר ושמן עץ התה לשמפו,  קרמים וסבון. השמנים עשויים להפחית יובש או שומניות של העור או הקרקפת, לשפר את מצב השיער ואת זרימת הדם לעור.

 

בכמוסות, אם יש צורך בלבד ותלוי איזה שמן. רוב השמנים מסוגלים להיות רעילים בבליעה ולכן כדאי להתייעץ עם מומחה.

bottom of page